Iveco

 

 

De Iveco Daily

                                                                                                                                                                                                                                           

Bogend op een geschiedenis van inmiddels bijna dertig jaar is de Daily een van de populairste lichte bedrijfswagens van dit moment. Met zijn veelzijdigheid, kracht, betrouwbaarheid en wendbaarheid voldoet hij aan de verwachtingen en behoeften van een brede groep klanten.

 

Gamma.

 

Daily Gesloten Bestelwagen.

 

Een ongekend breed aanbod.

 

De Daily is net zo gemakkelijk te besturen als een personenauto, maar tegelijk is het een van de meest robuuste en praktische bedrijfswagens in zijn klasse. De laadruimte is bijvoorbeeld uiterst makkelijk toegankelijk. Via de dubbele achterdeuren kunnen goederen moeiteloos worden in- en uitgeladen, terwijl de zijschuifdeur voldoende breed is voor het laden en lossen van europallets. Als optie is een tweede zijschuifdeur beschikbaar.

De Daily bestelwagen is verkrijgbaar met drie verschillende wielbases en in drie verschillende hoogtes. Dit alles resulteert in acht verschillende laadvolumes, variërend van 7 tot 17 m3. Wat de afmetingen van de laadruimte betreft, behoort de Daily Bestelwagen tot de top van zijn klasse.

 

Gewichten en laadvermogens.

 

De Daily bestelwagen is beschikbaar in zes modelvarianten - 29 L, 35 S, 35 C, 50 C, 60 C, 65 C - en in vier verschillende wielbases (van 3000 tot 3950 mm). Het GVW varieert van 3,3 tot 6,5 ton.

 

Ruime keuze aan beschikbare laadvolumes.

 

Het laadvolume van de Daily bestelwagen varieert van 7 tot 17 m³, afhankelijk van de wielbasis, de interne hoogte en de voertuiglengte.

 

Daily bestelwagen optimaal toegankelijk.

 

Via de dubbele achterdeuren (met nieuw vergrendelingssteem) is de laadruimte over de volle breedte en zonder obstakels toegankelijk, zodat goederen gemakkelijk kunnen worden in- en uitgeladen.

De zijschuifdeur is voldoende breed voor het laden en lossen van europallets (optioneel is een tweede zijschuifdeur aan bestuurderskant verkrijgbaar).

 

Daily Chassis – Cabine.

 

Een ongekend breed aanbod.

 

Het leveringsprogramma van de nieuwe Daily is ongekend breed, waardoor de klant altijd verzekerd is van de ideale configuratie met de juiste opbouwlengte. Het chassis-cabinemodel is leverbaar in zes verschillende wielbases, variërend van 3000 tot 4750 mm. Daarnaast is er een ruime keuze aan leverbare motoren en wielophangingen, terwijl de achteras zowel met enkel- als dubbelluchtwielen verkrijgbaar is. Bovendien is er een speciale versie met dubbele cabine beschikbaar. Deze biedt plaats aan zes personen plus bestuurder en beschikt over vier deuren met centrale vergrendeling.

 

Robuust chassis.

Het robuuste, op vrachtwagenconstructies gebaseerde chassis omvat langsbalken met U-profiel, vervaardigd uit staal met hoge treksterkte. De geheel vlakke bovenkant zonder obstakels geeft carrosseriebouwers een optimale vrijheid, terwijl de aanwezigheid van montagesteunen het installeren van een opbouw vergemakkelijkt. Bovendien biedt het open U-profiel en de afwezigheid van lasnaden de beste garantie om corrosie te voorkomen. Leveringsprogramma Gewichten en laadvermogens De Daily chassis-cabine is beschikbaar in een hele reeks modelvarianten - 29 L, 35 S, 35 C, 50 C, 60 C, 65 C - en in zes verschillende wielbases (van 3000 tot 4750 mm). Het GVW varieert van 3,3 tot 6,5 ton.

 

Daily CNG.

 

Iveco is een van de weinige bedrijfswagenfabrikanten die voertuigen levert met een motor die op samengeperst aardgas (CNG) loopt. De nieuwe Daily CNG betekent een belangrijke uitbreiding van Iveco’s lichte bedrijfswagengamma. De 3,0 liter-aardgasmotor beschikt over een vermogen van 136 pk (100 kW) en is rechtstreeks afgeleid van de dieselversie, wat een optimale betrouwbaarheid en lange levensduur garandeert. Aardgas is een bijzonder schone brandstof. Bij de verbranding komt geen rook, fijn stof of stank vrij, terwijl de geluidsemissie op een lager niveau ligt dan bij een vergelijkbare dieselmotor. Dankzij het feit dat de emissiewaarden ruimschoots onder de limieten liggen die door de Euro 4- en Euro 5-normen zijn voorgeschreven, wordt de Daily met CNG-motor aangemerkt als een ecologisch verantwoord voertuig dat volgens de Europese milieuwetgeving voldoet aan de classificatie EEV (Enhanced Environmental Vehicle).

 

Een ongekend breed aanbod.

 

Het leveringsprogramma van de Daily CNG is vooral afgestemd op stedelijk gebruik, met name huisvuilinzameling en distributievervoer in stad en regio. Het breed opgezette gamma omvat bestelwagens en chassis-cabines met zowel enkel- als dubbellucht-achterassen en verschillende wielbasisvarianten en dakhoogtes. De Daily CNG is standaard voorzien van vijf brandstoftanks met een totale inhoud van 220 liter. Optioneel kan een zesde tank worden gemonteerd, wat de totale capaciteit op 250 liter brengt.

 

Daily 4x4.

 

Een ongekend breed aanbod.

 

De Daily 4x4 is zowel leverbaar in een chassis-cabineversie met drie zitplaatsen, als in een uitvoering met dubbele cabine die plaats biedt aan een chauffeur plus zes passagiers. Deze laatste versie is ideaal voor gebruiksomstandigheden waarbij naast goederen ook een grote werkploeg moet worden vervoerd (zoals bij brandweer- en andere hulpverleningstaken, bosbouw, aanleg en onderhoud van wegen of elektriciteitsnetten, enz.)

De nieuwe Daily 4x4 is leverbaar in twee gewichtsversies met GVW’s van 3,5 en 5,5 ton; beide varianten zijn verkrijgbaar met een wielbasis van 3050 of 3400 mm voor de modellen met enkele cabine, danwel 3400 mm voor de uitvoeringen met dubbele cabine.  Verder is er keuze uit twee soorten banden: 9.5 R 17.5 (SM) of 255/100 R16 (SMT). Dankzij al deze mogelijkheden is de nieuwe Daily 4x4 voor de meest gespecialiseerde taken geschikt.

 

Maximale terreincapaciteiten.

 

De nieuwe Daily 4x4 is uitgerust met een 3.0 HPT-motor die een vermogen van 176 pk (129 kW) combineert met een maximum kopel van 400 Nm. De permanente vierwielaandrijving is uitgerust met drie blokkeerbare differentiëlen om ook in de zwaarste terreinomstandigheden een goede koppelverdeling over de vier wielen te verzekeren.

In combinatie met de standaard gemonteerde zesversnellingsbak brengt de verdeel- en reductiebak het aantal beschikbare vooruitversnellingen op 24: 12 voor weggebruik en gemengde omstandigheden, en12 voor off-road gebruik. De eerste reductie-overbrenging is gesynchroniseerd, zodat deze tijdens het rijden kan worden gebruikt om de trekkracht aan de wielen te vergroten door een halve versnelling terug te schakelen.

De aandrijving naar de voor- en achteras en de wielen vindt plaats via cardanassen, differentiëlen en steekassen.

De voor- en achterwielophanging zijn beide uitgevoerd met paraboolveren en dubbelwerkende hydraulische schokdempers.

Een eventuele krachtafnemer (PTO) kan zowel rijdend als stilstaand worden gebruikt via een hydraulische koppeling en een gestandaardiseerde overbrenging. Mogelijke PTO-toepassingen zijn de aandrijving van sneeuwruimers, ploegen, sneeuwblazers, maaimachines voor wegbermen, lieren, graafarmen of andere specifieke apparatuur (sloophamers, pompen of zelfs frees- en boormachines). De inschakeling gebeurt met een drukknop vanuit de cabine.

 

Motoren.

 

De nieuwe Daily is leverbaar met vijf verschillende, direct ingespoten common-rail dieselmotoren, die stuk voor stuk zijn voorzien van een turbocompressor met intercooler.

Dankzij de toepassing van de nieuwste Iveco-technologie voldoen alle krachtbronnen aan de strenge Euro 4-emissienormen en combineren ze hoge prestaties met lage bedrijfskosten.

Voor lichte en middelzware toepassingen, zoals stedelijke en regionale distributie, is er keuze uit drie 2,3-liter motoren met vermogens van respectievelijk 96, 116 en 136 pk (70, 85 resp. 100 kW). De krachtigste versie is voorzien van een turbocompressor met variabele geometrie. Alle drie onderscheiden ze zich door een grote souplesse, volop trekkracht en een laag brandstofverbruik.

Voor zwaardere toepassingen zijn er twee 3-liter motoren leverbaar die dezelfde kwaliteiten bezitten, maar over nóg meer koppel en vermogen beschikken.

De 3.0 HPI, voorzien van een turbocompressor met vaste geometrie, combineert een vermogen van 146 pk (107 kW) met een maximum koppel van 350 Nm.

De 3.0 HPT, voorzien van een turbocompressor met variabele geometrie, is goed voor een vermogen van 176 pk (130 kW) en een maximum koppel van maar liefst 400 Nm: de hoogste waarde in deze categorie. In de praktijk komt dit tot uiting in buitengewoon soepele rijeigenschappen. Tussen 1250 en 3000 t/min blijft het koppel constant op de maximum waarde. Geen enkele concurrent heeft een motor met zo’n breed nuttig toerengebied.

De vlakke koppelcurve bevordert het rijcomfort doordat er minder geschakeld hoeft te worden. Bovendien draagt het bij tot een zuinig brandstofverbruik.

 

Chassis.

 

Ingebouwde veiligheid.

 

Zijn veilige karakter heeft de Daily vooral te danken aan de manier waarop hij is gebouwd: zo is de voorbumper direct gemonteerd op de langsbalken van het robuuste chassis dat het belangrijkste beschermende element van het voertuig vormt.

Voor een maximale bescherming van de inzittenden is de cabine voorzien van een ingebouwde stalen veiligheidskooi met versterkte dakstijlen die door robuuste dwarsbalken zijn verbonden.

De actieve veiligheid wordt gewaarborgd door het moderne onderstel met onafhankelijke voorwielophanging, stuurbekrachtiging en een remsysteem met schijfremmen op de voor- én achteras.

 

Voor elke job de juiste vering.

 

Dankzij de torsiestijfheid van het chassis en de uitgekiende veersystemen biedt de Daily een perfecte combinatie van rijcomfort, wegligging en robuustheid. De onafhankelijke voorwielophanging waarborgt optimale rijeigenschappen, terwijl de starre achteras garant staat voor een maximale sterkte en betrouwbaarheid onder de zwaarste gebruiksomstandigheden.

Stabilisatorstangen of speciale verstevigingsrubbers op beide assen zorgen voor een uitstekende rolstabiliteit in bochten, ongeacht de beladingscondities. Als optie is een achteras met luchtvering verkrijgbaar, wat een ideale oplossing is voor het transport van kwetsbare goederen, het personenvervoer of voor toepassingen waarbij een lagere laadvloerhoogte is vereist.

 

De rijeigenschappen van een personenauto.

 

Dankzij z’n moderne onderstel met onafhankelijke voorwielophanging is de Daily uitzonderlijk wendbaar, wat met name praktisch is in het drukke stadsverkeer waar de manoeuvreerruimte beperkt is. Alle wielbasisvarianten hebben een relatief kleine draaicirkel, en zelfs de versies met de langste wielbasis kunnen dankzij de grote stuuruitslag nog uitstekend krappe bochten nemen.

 

Remsysteem.

 

Als voorloper op het gebied van de actieve veiligheid beschikt de Daily over een geavanceerd remsysteem. Zo hebben alle versies rondom schijfremmen met geventileerde remschijven en een anti-blokkeersysteem van de nieuwste generatie (ABS8).

Om de actieve veiligheid nog verder te vergroten, zijn daarnaast op bestelling de volgende voorzieningen leverbaar: elektronisch stabiliteitsprogramma ESP en Anti-doorslipregeling ASR8.

 

Maximale aandacht voor veiligheid.

 

Aandacht voor veiligheid was een constante factor bij de ontwikkeling van de nieuwe Daily. Het model is uitgerust met de modernste systemen om de inzittenden te beschermen.

Op het gebied van de passieve veiligheid zijn frontairbags voor bestuurder en bijrijder(s) beschikbaar, evenals window-bags aan weerszijden van de cabine leverbaar. De veiligheidsgordels met vóórspanners van de Daily passen zich probleemloos aan het postuur van de dragers aan dankzij in hoogte verstelbare bovenste bevestigingspunten.

Ter vergroting van de actieve veiligheid zijn alle versies standaard uitgerust met geventileerde remschijven op alle wielen. Ook zijn er diverse maatregelen genomen om vermoeidheid en stress bij de chauffeur tegen te gaan, waardoor deze zich beter op het verkeer kan concentreren. Zo is het zicht vanuit de cabine naar alle kanten uitstekend, is de besturing licht en nauwkeurig en is de noodzaak tot schakelen door de soepele motoren tot een minimum beperkt.

Veel aandacht is ook besteed aan de beveiliging van het voertuig en de lading. Een elektronische startonderbreker en een afsluitbare tankvulklep behoren tot de standaarduitrusting, terwijl een alarmsysteem en een centrale vergrendeling met afstandsbediening optioneel beschikbaar zijn.