Camper onderhoud, reparatie & APK

Hoogerheide Bedrijfswagens uw camperspecialist, door onze jarenlange ervaring in onderhoud en reparatie aan alle merken Campers bent u bij ons ook aan het juiste adres met uw camper. Wij kunnen de APK uitvoeren voor alle merken campers. (De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring. Tijdens deze keuring beoordeelt onze keurmeester uw camper).

 

Regelmatig en goed onderhoud van de camper is noodzakelijk, ook als je de camper niet zo vaak gebruikt.  Onvoldoende of slecht onderhoud aan de camper leidt niet alleen tot onnodig hoge reparatiekosten, maar ook tot een kortere levensduur van de camper of diens onderdelen. Denk bij onderhoud aan onder andere banden, remmen en de onderhoudsbeurten. 


De voordelen van een goed onderhouden camper:

  • De camper is veiliger;
  • De camper rijdt comfortabeler;
  • De kans op pech onderweg is veel kleiner;
  • De levensduur van de camper wordt verlengd;
  • De camper heeft een hogere inruilwaarde;
  • De kans op onnodige en kostbare reparaties is kleiner.
 
 

Wanneer moet u uw camper APK keuren?

Zodra u eigenaar bent geworden van een camper is het belangrijk om te weten wanneer uw camper APK goedgekeurd moet zijn. U mag namelijk niet rijden met uw camper zonder geldige APK. Doet u dat wel, dan krijgt u daarvoor een boete van de RDW of de politie. Als u een ongeluk krijgt met een niet goedgekeurde camper, dan keert uw verzekeringsmaatschappij mogelijk geen geld uit. Ook wanneer u niet rijdt met uw camper, moet u uw camper tijdig APK laten keuren. Dit is een wettelijke verplichting.

 

Bewaar het keuringsrapport in uw camper

Na afloop van de APK krijgt u een keuringsrapport. Hierop staat of uw camper is goedgekeurd of afgekeurd, inclusief een overzicht van de reparatie-, afkeur-, en adviespunten. Adviespunten zijn punten die niet tot afkeuring leiden, maar waaraan wel binnen afzienbare tijd aandacht besteed moet worden door het vervangen of repareren van onderdelen. Als het voertuig is afgekeurd is, staan er afkeurpunten op het rapport

Het is belangrijk om het keuringsrapport goed te bewaren in uw camper. In Nederland is het niet meer verplicht het rapport bij u te hebben tijdens het rijden. In veel andere Europese landen kan nog wél gevraagd worden naar het keuringsrapport. Bent u het keuringsrapport kwijt geraakt? U kunt voor een vervangend rapport terecht bij ons bedrijf, of bij het RDW.

 

Eerder keuren voor APK

Wanneer u niet in de gelegenheid bent om uw camper te laten keuren, op of vóór de einddatum van de APK, dan kunt u uw camper vanaf twee maanden vóór de eerstvolgende APK-vervaldatum laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan, afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie, met 1 of 2 jaar verlengd. Laat u uw camper meer dan twee maanden vóór de APK-vervaldatum keuren, dan krijgt uw camper een nieuwe APK-vervaldatum.

 

Uitstel van APK-keuringsplicht door uw camper te schorsen

Indien u niet op tijd uw camper APK-goedgekeurd kunt krijgen, bijvoorbeeld omdat u met uw camper in het buitenland bent, dan kunt u de APK-verplichting enige tijd uitstellen door het kenteken van uw camper te schorsen.

Door het schorsen van uw camper vervalt de APK-plicht en voorkomt u boetes. Uw camper hoeft dan niet meer APK-goedgekeurd te zijn en u hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen.

Let op: indien het kenteken van uw camper geschorst is, dan mag u niet met de camper op de openbare weg komen!

Zodra de schorsing afloopt moet u weer aan de APK-plicht voldoen. U kunt de schorsing eventueel verlengen. Doet u dit niet, dan moet het voertuig uiterlijk APK-goedgekeurd zijn op de einddatum van de schorsing.

 

Uw camper APK laten keuren tijdens de schorsing

Als u het kenteken van uw camper geschorst hebt, mag u met uw camper alleen rijden naar ons bedrijf voor de APK-keuring. Uw camper moet die dag WA verzekerd zijn. U moet tijdens deze rit de APK-afspraakbevestiging bij u hebben. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar ons adres